You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Varga Ramóna

A nárcisztikus személyiségzavar

A nárcisztikus személyiségzavar egy létező rendellenesség, amely meglepően sok formában jelentkezhet. Egy nárcisztikus emberrel való találkozás minden bizonnyal döbbenetet, dühöt, vagy megbántottságot is kiválthat belőlünk, így nem árt, ha tudjuk mivel van dolgunk. Hogy hogyan alakul ki, melyek a nárcizmus jellemzői és hogyan ismerhető fel, a cikkből kiderül! 

Persze a nárcizmusnak van egy egészséges foka is, ami támogatólag hathat az egyénre, hiszen mindenkinek szüksége van az önmaga iránt érzett szeretetre, ami többnyire egy kiegyensúlyozott lelkiállapottal jár együtt, és a kulcsa az önbecsülés.

A nárcisztikus személyiségzavarral küzdő beteg alapvetően az önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik, és hogy ezzel megbirkózzon, vagy védekezzen ellene, igyekszik saját érzéseit másokra kivetíteni. Ezeket az embereket általában gyermekkorukban éri olyan sérülés, amely gátolja az egészséges énkép kialakulását, ezek a traumák okozzák a nárcisztikus szégyenérzet kialakulását. Jellemzően minden kritikára túlérzékenyen, időnként dühkitöréssel reagál. Az ilyen nárcisztikus dühkitörések alanyai azok lesznek, akik a legközelebb állnak a nárcisztikus beteghez (házastárs, gyermekek), hiszen a beteg tőlük várja el azt a szeretetet, melyet gyerekkorában nem kapott meg. Fontos nárcisztikus jellemvonás továbbá, az arrogancia, az önelégültség és a magabiztosság látszata, amelyek mind a védekező mechanizmus részét képezik. A nárcisztikus ember folyamatosan úgy érzi, hogy nem kapja meg az őt megillető figyelmet és tiszteletet, sokszor irigy másokra, gyakran fantáziál sikerről, hírnévről, és persze szokatlanul önző.

Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus embert, melyek a nárcizmus jelei?

  1. - A nárcisztikus személy valószínűleg úgy gondolja, hogy róla csak pozitív véleménye lehet az embereknek, ezért rengeteget beszél, és közben igyekszik megmutatni, hogy ő milyen zseniális. Persze meg is van róla győződve, hogy mások is ilyennek látják.
  2. - A kapcsolatai rendkívül felületesek, és szinte minden esetben hiányzik belőle az empátia. Főként arra összpontosít, hogy a kapcsolatai hogyan segíthetnek neki jobban érezni magát, élvezi, ha hallgatóközönségre talál, de visszafelé már kevés érdeklődést mutat.
  3. - A nárcisztikus emberrel nehéz kijönni, mert úgy érzi, jobb másoknál, ezért leereszkedően is bánik velük.
  4. - A felsorolt jellemzők, és alapvetően a rossz viselkedési minta hosszantartó. Nem egy életszakaszról, például tinédzserkori lázadásról beszélünk, hanem a felnőtt életet is meghatározó viselkedésről, konstans nárcisztikus személyiségzavarról.

Mint minden betegségnek, a nárcizmusnak is különféle fokozatai vannak, és nem mindegyiknél figyelhető meg az összes felsorolt jellemvonás. A nárcisztikus betegek védelmében, és annak érdekében, hogy terápián együtt lehessen velük dolgozni, nem szabad elfelejtenünk, hogy viselkedésük az alacsony önbecsülés, és túlzott önmegvetés eredménye, csupán egy védekezési mechanizmus. Amennyiben úgy véli, hogy kapcsolata van egy nárcisztikus személyiségzavarral küzdő emberrel, esetleg önmagán észleli a tüneteket, forduljon hozzám bizalommal! Pszichológiai konzultációm online formában is igénybevehető, változatos csatornákon keresztül, akár anonim módon is! Foglaljon hozzám időpontot gyorsan, kényelmesen ITT!

2020.09.04.

Vissza